Kendissers stils indflydelse på modetrends

bamsestøvler
Kendisser og modetrends

Modetrends gjort store af kendisser

Det er flere gange set, at store modetrends er startet eller i hvert fald blevet gevaldigt boostet af kendisser. Vi ser dem på det røde tæppe, til events, på film, til koncerter, i bladene og vi bliver inspireret, men hvilke trends er startet af kendisser - og hvorfor lapper vi det sådan i os? Det er nogle af de ting, vi skal kigge lidt på i dag.

 

De lave jeans

Vi kan naturligvis ikke gennemgå alle looks eller beklædningsgenstande, der er gjort store af kendisser, men vi tager nogle af de seneste og nogle af de store, og en af de helt store, der også har været oppe at vende som tilbagevendende trend i år, er de lavtaljede jeans. Om end de havde været set før, idet blandt andet af Jim Morrison og Mick Jagger, var det i 1994, de for alvor spredte sig i hele verden. Det var modeskaberen Alexander McQueen, der efter at have vist dem på runwayen fik Madonna bragt på banen i form af en reklame, der blev startskuddet på en ægte modetrend, for hvem husker ikke de lavtaljede jeans i anden halvdel af 90'erne samt starten af 00'erne? De lavtaljede jeans blev også en del af et legendarisk look, hvor de blev parret med en crop top, som med hjælp fra Christina Aquilera og Britney Spears i musikvideoer blev en kæmpe trend.

 

De nyere trends

Nogle analyser peger på, at kendisser har mindre modeindflydelse nu, end de havde engang, hvilket kan forklares ved, at kendisser sjældent på samme måde har signaturlooks som før, men mere klæder sig på for at sælge en vare eller et udtryk. Statistikker lyver dog ikke, og noget viser, at kendisser stadig er med til at skabe de modetrends, vi ellers ser i samfundet. Undersøgelser viser, at model, Bella Hadid, forårsagede en stigning på 2000% i søgninger på de ting, hun havde haft på, og er en stor årsag til, at Adidas Samba sneakers, bamsestøvler og cargobukser har været så store i år, som de har. Og det er ikke en slåfejl, der skal stå 2000%, tænk sig lige.
Og det er ikke bare Bella Hadid, der kan medføre søgninger - i forbindelse med Barbiefilmens lancering og promovering heraf, steg søgninger på ordet "pink" med 416%, fordi der netop blev startet en trend med pink påklædning, især når man skulle i biografen og se filmen. Det blev også gjort tydeligt, hvordan kendisser havde indflydelse på modetendenser, idet Valentinos efterårskollektion 2022, the Ultra Pink Collection, nåede næsten 80 millioner views på TikTok efter at være boosted af både Anne Hathaway, Zendaya og Lizzo.
Yderligere nye trends, der er startet af kendisser, indebærer eksempelvis Doja Cats glastaske, som opnåede 8 milliarder visninger på TikTok, hjulpet lidt på vej af Kylie Jenner, der også viste trenden frem på instagram. Derudover har vi set en trend i forhold til oversizing med fremkomsten af Billie Eilish, og med Rihannas seneste fremtræden er strømper i stiletterne begyndt at trende.

 

Hvilke kendisser skaber modetrends?

Ovenfor har vi set, at der er mange eksempler på, hvordan kendisser har indflydelse på modetrends, og det er endda kun et mikroskopisk udsnit, der er tale om, for eksemplerne er utallige. Det, der er interessant, er dog, hvad der forbinder de kendisser, der netop skaber modetrends, og svaret er ganske simpelt, at der er to forskellige typer kendisser: Dem, der følger moden, og dem, der skaber den. Altså er det ikke de kendisser, der følger den eksisterende måde, der influerer modetrends mest, men dem, der går ind og gør noget nyt. Eksempelvis ville det ikke være nogen kæmpe indflydelse på vores modetrends, hvis Bella Hadid viser sig i en stribet striktrøje, for det er allerede en modetrend denne sæson, men hvis hun iførte sig noget, der ellers ikke ville være en trend, er det en ganske anden sag. Derfor er det altså de kendisser, der finder på noget nyt eller tør genoptage en gammel trend, der virkelig skaber og har indflydelse på vores modetrends.

 

Hvorfor influerer kendisser moden?

Og nu til det store spørgsmål: Hvorfor bliver moden egentlig influeret af kendisser? Hvorfor betyder det overhovedet noget for os, hvad kendisserne har på? Og der er både et indlysende og et mere overraskende svar, der begge fungerer som forklaring.
Den første forklaring er meget indlysende: vi vil gerne være som dem. Vi spejler os meget i kendisser, og noget i de fleste af os vil gerne leve deres liv - sandsynligvis fordi vi ikke kender så meget til bagsiden af medaljen. Ikke desto mindre gør det, at vi får et behov for at eje det samme som dem for at føle, hvordan det er at være dem. Det bliver altså for os en billet til deres liv og deres verden.
Derudover er en forklaring, at hjernen husker en kendis på samme måde, som den husker en ven. Det er de samme områder og processer, der er i spil, og derfor vil det at følge den samme trend som en kendis, man er fan af, føles som at få et råd fra eller blive anerkendt af en værdsat ven.

Knus,
Pigerne fra Astrid Frank

Se vores nyheder

Nyhed
Sandra t-shirt hvid
Sandra t-shirt hvid
Sandra t-shirt hvid
359 kr.
Nyhed
Alice denim top blå
Alice denim top blå
Alice denim top blå
339 kr.
Nyhed
Monica oversized t-shirt grå
Monica oversized t-shirt grå
Monica oversized t-shirt grå
369 kr.
Nyhed
Ella denim nederdel blå
Ella denim nederdel blå
Ella denim nederdel blå
349 kr.
Nyhed
Christine nederdel sort
Christine nederdel sort
Christine nederdel sort
339 kr.